Hoe declareer ik vanaf 1 januari 2024 een aanwezigheidsdienst?
Bij een aanwezigheidsdienst is een zorgverlener aanwezig op de werkplek, zodat die direct zorg kan verlenen als het nodig is. Het wordt ook wel een slaapdienst of waakdienst genoemd. De aanwezigheidsdienst vindt vooral ’s nachts plaats.
Hoe u een aanwezigheidsdienst declareert, hangt af van welk pgb u ontvangt: uit de Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Jeugdwet.
Wlz of Jeugdwet
U declareert de aanwezigheidsdienst in het PGB Portaal onder een bestaande zorgfunctie uit uw zorgovereenkomst. Het uurtarief mag niet lager zijn dan het wettelijk minimumuurloon.
U mag verschillende tarieven gebruiken voor dezelfde zorgfunctie. Dit moet u dan wel zo afspreken in de zorgovereenkomst. Bijvoorbeeld: u declareert de aanwezigheidsdienst onder persoonlijke verzorging, maar tegen een ander tarief dan u normaal gebruikt voor persoonlijke verzorging.
Wmo
U declareert de aanwezigheidsdienst altijd onder de zorgfunctie ‘Begeleiding’. Het uurtarief mag niet lager zijn dan het wettelijk minimumuurloon.
Hierbij mag u onder de zorgfunctie ‘Begeleiding’ ook verschillende tarieven gebruiken. Dit moet u dan wel zo afspreken in de zorgovereenkomst. U kunt de aanwezigheidsdienst dus onder begeleiding declareren, maar tegen een ander tarief dan u normaal gebruikt voor begeleiding.