Stap 1: Deelnemende partijen

In het PGB Portaal krijgt u alleen de vragen te zien die voor u gelden bij het opstellen van een zorgovereenkomst. Hieronder vindt u de uitleg voor de eerste stap.

Budgethouder

Heeft u zelf zorg nodig? Dan bent u de budgethouder. Regelt u de pgb-zaken voor iemand anders, bijvoorbeeld uw kind dat jonger is dan 18 jaar? Dan is uw kind de budgethouder. De gegevens van de budgethouder worden opgehaald uit het profiel van de budgethouder. Wijzig in het profiel de gegevens als dat nodig is.

Vertegenwoordiger

Sommige budgethouders hebben een vertegenwoordiger. Een vertegenwoordiger regelt de pgb-zaken voor de budgethouder. Dit kan ook een organisatie zijn. De vertegenwoordiger:

  • regelt de administratie
  • overlegt met de zorgverlener
  • heeft contact met de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
  • en ontvangt de brieven.

Geef het als budgethouder door aan het zorgkantoor of de gemeente als sprake is van een vertegenwoordiger. Het zorgkantoor of de gemeente zet de vertegenwoordiger dan op de toekenningsbeschikking. Daardoor kan de vertegenwoordiger in het PGB Portaal alles voor de budgethouder regelen. En wordt de vertegenwoordiger automatisch in stap 1 getoond. De gegevens van de vertegenwoordiger worden opgehaald uit het profiel. Wijzig in het profiel de gegevens als dat nodig is.

Toekennings­beschikking

Budgethouders hebben een geldige toekenningsbeschikking nodig om een zorgovereenkomst op te kunnen stellen. Het zorgkantoor of de gemeente zorgt dat de toekenningsbeschikking in het PGB Portaal staat. Budgethouders kunnen met elke zorgverlener maar één zorgovereenkomst opstellen.

Gaat de zorgverlener werkzaamheden uitvoeren die vallen onder verschillende zorgwetten? Geef dan aan om welke toekenningsbeschikkingen het gaat.

Soort zorg­overeenkomst

U kunt een zorgovereenkomst afsluiten met verschillende soorten zorgverleners. Denk aan een zorginstelling, zelfstandige zonder personeel (zzp'er), familielid, partner of buurman. In de rest van deze uitleg gebruiken we de term 'zorgverlener' als het over één van deze verschillende soorten zorgverleners gaat.

Er zijn vier soorten zorgovereenkomsten:

  • Zorgovereenkomst met zorginstelling
  • Zorgverlener werkt in opdracht, ook wel zorgovereenkomst van opdracht genoemd
  • Zorgverlener is bij mij in dienst, ook wel arbeidsovereenkomst genoemd
  • Zorgovereenkomst met partner of familielid

Het is belangrijk dat u de juiste zorgovereenkomst kiest die past bij de zorgverlener en de situatie. Onder de knop ‘Hulp bij kiezen' vindt u meer informatie over de verschillende soorten zorgovereenkomsten. Kijk voor aanvullende informatie op de website van de SVB.

Heeft u een zorgovereenkomst gekozen en gedeeld met de zorgverlener? Dan kunt u de soort zorgovereenkomst niet meer wijzigen.

Zzp'er

Als de zorgverlener in opdracht van u gaat werken, is het belangrijk om te weten of de zorgverlener de werkzaamheden uitvoert als zzp'er. Is dat niet zeker? Dan kan de budgethouder of de zorgverlener bij de Belastingdienst navragen of de zorgverlener werkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. In dat geval betaalt de zorgverlener zelf belasting en premie aan de Belastingdienst.

Is de zorgverlener geen zzp'er? Dan moeten de afspraken die u met de zorgverlener maakt, voldoen aan de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Dit betekent dat u de zorgverlener minimaal het minimumloon en 8% vakantiebijslag moet betalen.

Kleinschalig wooninitiatief

Sluit u een zorgovereenkomst met een zorginstelling af en is er sprake van een zogenaamd 'kleinschalig wooninitiatief'? Geef dit dan aan. In dat geval kunt u de kosten voor het wooninitiatief los declareren.

Gegevens zorgverlener

Is de zorgverlener een zorginstelling of een zzp'er? Dan heeft u de AGB-code van de zorgverlener nodig.

Is de zorgverlener geen zorginstelling of zzp'er? Dan heeft u de volgende gegevens van de zorgverlener nodig:

  • Naam
  • Burgerservicenummer (BSN): bestaat uit 8 of 9 cijfers
  • Geboortedatum
  • Adres

De zorgverlener vult zelf overige persoonlijke gegevens in, zoals het IBAN-nummer voor de vergoeding. Het is mogelijk om een buitenlands IBAN-nummer in te vullen.

Werkt de zorgverlener eerst als zzp'er voor de budgethouder en daarna niet meer? Of andersom? Voer de zorgverlener dan in als 'nieuwe zorgverlener'. De zorgverlener moet dan met een ander account inloggen.