Stap 3: Algemene afspraken

In het PGB Portaal krijgt u alleen de vragen te zien die voor u gelden bij het opstellen van een zorgovereenkomst. Hieronder vindt u de uitleg voor de derde stap.

Salarisadministratie

Over het loon of de vergoeding van de zorgverlener moeten altijd belastingen en premies worden betaald. Is de zorgverlener geen zorginstelling of zzp'er? Dan kunt u of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vooraf de belastingen en premies laten inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Dat noemen we de salarisadministratie. Ook maakt de SVB dan de loonstroken en jaaropgaven voor u en de zorgverlener.

Neemt u de zorgverlener in dienst en werkt de zorgverlener 4 of meer dagen voor de budgethouder? Dan is salarisadministratie via de SVB verplicht. In andere gevallen kunt u ervoor kiezen om de salarisadministratie door de SVB te laten doen. Als u niet voor die salarisadministratie kiest, is de zorgverlener zelf verantwoordelijk voor het afdragen van premies. Kijk op de website van de SVB naar de voorwaarden voor de salarisadministratie door de SVB.

Kiest u in overleg met de zorgverlener voor salarisadministratie via de SVB? Dan moet u een kopie van de voor- en achterkant van het identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) van de zorgverlener uploaden.

Loonheffingskorting

Is de zorgverlener geen zorginstelling of zzp'er en kiest u voor salarisadministratie door de SVB? Dan kan de zorgverlener loonheffingskorting laten toepassen. Loonheffingskorting is het bedrag van het inkomen waarover de zorgverlener geen belasting hoeft te betalen. De loonheffingskorting mag maar op één inkomen worden toegepast als de zorgverlener meerdere inkomens krijgt. De hoogte van de loonheffingskorting hangt af van de persoonlijke situatie van de zorgverlener. De zorgverlener moet beslissen of die op deze overeenkomst loonheffingskorting wil laten toepassen

Vragenlijst familie­verhouding

In een aantal gevallen is het toegestaan om een partner of 1e of 2e graads familielid van de budgethouder in dienst te nemen. Of dit is toegestaan, controleert de Belastingdienst achteraf. U moet hiervoor de vragenlijst familieverhouding van de website van de SVB invullen en uploaden.

Let op: het kan grote gevolgen hebben als de Belastingdienst bepaalt dat u de zorgverlener onterecht in dienst heeft genomen.

Zorgbeschrijving

Is er sprake van een budget uit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan is in de zorgovereenkomst ook de zorgbeschrijving opgenomen. U beschrijft in de zorgbeschrijving welke zorg ingezet wordt. Lees eerst de tekst goed door onder de knop 'Open de toelichting'. Daarin krijgt u uitleg wat er van u verwacht wordt.

Standaard afspraken

Lees de tekst goed door onder de knop ‘Open de standaard afspraken‘. Deze afspraken zijn gemaakt om u en de zorgverlener te beschermen. Bij het tekenen van de zorgovereenkomst, gaan u en uw zorgverlener akkoord met de standaard afspraken.

Derdenbeding

Het derdenbeding beschermt de budgethouder bij fraude door de zorgverlener. Het zorgkantoor of de gemeente mag het deel van het budget waarbij sprake is van fraude direct bij de zorgverlener terugvragen (en dus niet bij de budgethouder).

Overige afspraken

Heeft u overige afspraken gemaakt met uw zorgverlener die niet in deze zorgovereenkomst staan? Of maakt u afspraken over onderwerpen die wel in de zorgovereenkomst staan en moeten deze nadrukkelijk vastgelegd worden? Dan vult u die afspraken hier in.

Let op: deze afspraken kunnen niet in strijd zijn met andere afspraken die al in deze zorgovereenkomst vastgelegd zijn. In dat geval heeft de zorgovereenkomst voorrang. Ook mogen de extra afspraken niet in strijd zijn met de wet- en regelgeving die hoort bij het trekkingsrecht. De partijen uit de pgb-keten zijn in dat geval niet verplicht mee te werken aan de uitvoering van de afspraken. Dit geldt ook als de overige afspraken niet uitvoerbaar zijn.